Svar på frågor 4.5

1. När började luftföroreningarna öka kraftigt?
Svar: 200 år sedan.

2. Vilka oxider orsakar surt regn?
Svar: Svaveldioxid och kväveoxider.

3. Vad är smog?
Svar: Smog är en giftig dimma. Ifall det under en lång period är vindstilla väder,  kan inte fabriks- och bilavgaser spädas ut med luft och då samlas det runt städerna istället.  Och om det då är dimma samtidigt så stannar det då kvar giftiga gaser och sotpartiklar i dimman och då uppstår det smog.

4. Var är problemen med smog störst?
Svar: Los Angeles, Aten och Tokyo.

5. När bildas kolmonoxid och på vilket sätt är den farlig?
Svar: Kolmonoxid bildas när molekylerna fastnar i de röda blodkropparna och då hindrar dom från att transportera syre.  Kroppen kvävs då även fast det finns syre i luften och lungorna fungerar som dom ska.
Det kan exempelvis hända om man eldar i brasan och glömmer att öppna spjället till skorstenen. Då stannar kolmonoxiden kvar i rummet och det leder till att människan/människorna svimmar av och ibland blir det så illa att man aldrig vaknar upp igen.

6. Hur uppkommer surt regn och vad ställer det till med?`
Svar: Svaveldioxid och kväveoxider reagerar med med vatten i luften och bildar då syror. Och då kan det falla ner som surt regn.  Det sura regnet kan försura sjöar och mark så att fiskarna dör och växterna får det svårare att ta upp syre. Det kan också förstöra byggnader och statyer m.m..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0